Let op! Deze GPS tocht kan alleen gedaan worden van 21 t/m 24 september 2022!
Eerder beginnen heeft geen zin, omdat alles op de locaties nog geplaatst moet worden.

GPS-speurtocht OV Sassenheim

Download en print

Leuk dat je de GPS-speurtocht gaat lopen! Hieronder lees je hoe je dat doet, en waar je vooral op moet letten. De tekst, coördinaten en route zijn zó opgesteld dat je zonder veel voorbereiding deze speurtocht moet kunnen volbrengen. Aan het eind van de route wacht er een leuke verrassing, we hopen dat je veel plezier hebt!

Om deze route te kunnen volbrengen, lopend of op de fiets, heb je minimaal een smartphone met internet verbinding nodig en een mailadres van waar je ter plaatse een e-mail kunt sturen. Google Maps mag er ook op geïnstalleerd zijn, maar je kunt ook een andere navigatie app gebruiken.

GPS coördinaten zoeken met Google Maps, hoe doe je dat…

Een coördinaat is opgebouwd uit twee delen. In ons geval (Nederland) uit een Noorderlengte- en een Oosterbreedtegraad. Oftewel Noord en Oost, N en E (van East, want ‘we doen het in het Engels’). Een heel coördinaat, bijvoorbeeld van de toren van de Pancratiuskerk, ziet er als volgt uit;

N52 13.457 E4 31.181

Voer dit maar eens in als locatie in Google Maps, en je ziet dat het pijltje op de toren van de kerk terecht komt. Maar let goed op! Als je een cijfer vergeet, of verkeerd invult, of als je punten of spaties niet goed plaatst, dan kom je zomaar heel ergens anders uit. Als je nu op ‘Ga’ of ‘Start’ drukt, dan wijst je telefoon je de weg.

Voor deze GPS speurtocht krijg je hieronder een aantal coördinaten, die je op exact dezelfde manier moet invoeren in Google Maps. Uiteraard liggen alle punten binnen Sassenheim, en vormen ze in onderstaande volgorde een logische route. Twijfel je over een punt op de kaart, controleer dan nog eens of je het coördinaat wel correct hebt ingevoerd. De hele route is ongeveer vier kilometer lang.

Op elk coördinaat vind je een opdracht of een puzzel. Met het antwoord of de oplossing kun je vervolgens een nieuw coördinaat (van de eindlocatie) vormen. Je vindt bijvoorbeeld A=3, B= 6, enzovoorts. Als de bedoeling van een opdracht niet meteen duidelijk is, dan vind je in de buurt een PVC-koker met daarop het logo van Oranjevereniging Sassenheim. In die koker vind je een hint of een korte uitleg over de opdracht. Het kan leuk zijn om eerst zelf te bedenken wat je op elke locatie moet doen, maar kom je er niet uit dan is er dus altijd een duwtje in de goede richting.

De volgorde van het bezoeken van de coördinaten is niet zo belangrijk. Uiteindelijk moet je wel langs ELK coördinaat om alle cijfers voor het laatste coördinaat te krijgen. Je kunt er ook meerdere dagen over doen als je wilt. 

En een tip, om het nóg leuker te maken; Probeer eens wandelpaadjes te zoeken waar je nog nooit eerder geweest bent. Vaak kun je wel ergens achterlangs of tussendoor, waardoor je je ogen uitkijkt!

En nu onderweg!

Punt 1
N52 13.190 E4 30.898
A=___
Punt 5
N52 13.183 E4 30.598
E=___
Punt 2
N52 13.343 E4 30.732
B=___
Punt 6
N52 13.178 E4 30.237
F=___
Punt 3
N52 13.343 E4 30.733
C=___
Punt 7
N52 13.261 E4 30.633
G=___
Punt 4
N52 13.431 E4 30.612
D=___
Punt 8
N52 13.346 E4 30.476
H=___

Als je alle acht de punten bezocht hebt, en de opdrachten goed hebt uitgevoerd, dan je kun je met alle antwoorden nu het coördinaat van de eindlocatie bepalen. Vul je antwoorden hieronder in, en voer je nieuwe coördinaat weer in in Google Maps. Kom je niet op een logische plek in Sassenheim uit, dan heb je misschien een foutje gemaakt en moet je de antwoorden controleren.

N52 1A.BCD  E43 E.FGH

N52 1 __.___  E43 __.___